فهرست مطالب

پژوهش های قرآنی - سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 64، تابستان و پاییز 1389)

نشریه پژوهش های قرآنی
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 64، تابستان و پاییز 1389)

  • 400 صفحه، بهای روی جلد: 24,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/11/10
  • تعداد عناوین: 17
|
  • عبدالکریم بهجت پور صفحه 26
    نویسنده در این نوشتار پس از اشاره به سبک های تفسیری، به معرفی روش تفسیر به ترتیب نزول می پردازد در این راستا نخست از روایی و اعتبار آن سخن می گوید و دلایل متعددی برای اثبات مشروعیت آن می آورد سپس به فواید و پیامدهای مثبت این روش در ساحت های گوناگون می پردازد و در این زمینه به: 1- کشف روش های تحول دینی 2- کشف مراحل فرهنگ شدن مفاهیم دینی 3- کشف هندسه تحول دینی مخاطبان 4- فهم رابطه چالش ها با پیام های دین 5- آشنایی با روند تثبیت قلب پیامبر 6- تقویت نگاه تربیتی و آموزشی به مقوله تفسیر 7- کاربردهای روش ترتیب نزول در تفسیر و فهم بهتر آیات، به عنوان آثار و پیامدهای مهم شیوه ترتیب نزولی یاد می کند.
    کلیدواژگان: سبک تفسیر، ترتیب نزول، تحول دینی، تفسیر نزولی
  • سید حسین هاشمی صفحه 72
    این نوشتار مبانی شیوه تفسیر بر اساس ترتیب نزول را به کاوش نوشته است. اشاره گذرا به شیوه های تفسیر نویسی و پیشینه تفسیر بر اساس ترتیب نزول درآمد بحث را سامان داده است. برشماری رویکردهای تفسیری بر اساس ترتیب نزول و نیز تبیین ادله اجتهادی بودن ترتیب مصحف کنونی و همچنین یادکرد مستندات و شواهد ناروا و خلاف رضایت خدا و رسول بودن ترتیب فعلی به عنوان مبانی رویکرد نخست، و نیز تبیین برآیندهای مثبت تفسیر مطابق هندسه زمانی نزول، از جمله نقش مهم و غیر قابل اغماض توجه به اسباب و شرایط زمانی و مکانی نزول آیات و سوره های قرآن که در جایگاه مبانی دیدگاه دوم این شیوه تفسیری قرار دارد، بدنه و پیکره اصلی موضوع را سامان بخشیده است. نقدواره هایی بر این مبانی نیز در لابه لای بحث اشاره شده است.
    کلیدواژگان: شیوه های تفسیری، تفسیر بر اساس نزول، مبانی تفسیر نزول گرا، اسباب نزول، جمع قرآن، مشروعیت ساختار مصحف
  • محمدکاظم شاکر صفحه 90
    این نوشتار به گزارش و نقد دیدگاه ها راجع به روش تفسیر بر اساس ترتیب نزول می پردازد. در این راستا نویسنده نخست به مجموع اندیشه های مطرح در این زمینه اشاره کرده و آنها را در سه محور دسته بندی می کند: 1- اندیشه ای که معتقد به ضرورت روش تفسیر بر اساس ترتیب نزول برای آسان و روان ساختن فهم قرآن است 2- اندیشه ای که معتقد به ضرورت روش یاد شده جهت تحول آفرینی در جامعه است 3- اندیشه ای که معتقد به تاریخمندی قرآن است و تنها راه درست فهمیدن آن را رجوع به شرایط و مقتضیات نزول می داند. سپس نویسنده به بررسی هر یک از محورهای فوق پرداخته و رویکردهای دوم و سوم را از لحاظ مبانی و دلایل به نقد می گیرد و ضرورت روش ترتیب نزول با لحاظ دو را رویکرد را انکار می کند.
    کلیدواژگان: تفسیر، ترتیب نزول، فهم قرآن، تاریخمندی قرآن، تحول آفرینی قرآن، اسباب نزول
  • سیدمحمدعلی ایازی صفحه 124
    یکی از موضوعات مهم و در عین حال بحث انگیز و جنجالی در عرصه علوم قرآن، چگونگی گردآوری و تالیف این کتاب آسمانی و به دنبال آن تفسیر آن است. گروهی از علما و محققان علوم قرآنی بر این باورند که گردآوری و تالیف و ترتیب قرآن در حیات پیامبر انجام گرفته، و گروهی آن را به دوران پس از پیامبر، یعنی زمان حاکمیت خلفا منتسب دانسته و فرض را بر این گذاشته اند که جمع کنونی قرآن غیر توقیفی و پس از پیامبر انجام گرفته و آنچه مبنای فهم و تفسیر می باشد، همان ترتیبی است که بر اساس نزول بوده است. اما این پرسش مطرح است: به چه دلیلی این ترتیب که از صدر اسلام در میان همه مفسران رایج و متداول بوده و بر اساس آن تفسیر انجام می گرفته، باید کنار گذاشته شود و روش ترتیب نزولی انجام گیرد؟ مهم تر آنکه از کجا می توان ثابت کرد روایاتی که درباره نزول برخی سوره ها نقل شده، درست و قابل اطمینان است، با اینکه در این باره اخبار بسیار متعارض و متفاوتی نقل شده و مبانی در این باب مختلف است؟ نکته دیگر اینکه تا چه حدی واقعا میان تفسیر بر اساس ترتیب مصحف با ترتیب نزول در معنا و برداشت از آیه تفاوت دارد که بتوان آن را به حساب تفاوت و اختلاف در طریقه تفسیر آیات و ترجیح ترتیب نزولی گذاشت؟
    این نوشته در مقام بیان اثبات این نکته است که هر سه این پرسش ها جواب منفی به تفسیر نزولی می دهد و در این ادعا که اگر تفسیر بر اساس نزول شکل گیرد، فواید و آثار بسیاری بر جای می گذارد، مبالغه هایی شده و بر فرض که فوایدی داشته باشد، در تفسیر های رایج و بر اساس ترتیب مصحف نیز قابل تحصیل است.
    کلیدواژگان: ترتیب نزول، ترتیب مصحف، توقیفیت ترتیب قرآن، مصحف امام علی
  • سیدموسی صدر صفحه 150
    نویسنده در این مقاله به بررسی نظریات موافقان و مخالفان روش «تفسیر براساس ترتیب نزول» می پردازد در این راستا نخست به ادله نظریه موافقان اشاره کرده که عبارت است از: سیره پیامبر (ص) و امام علی (ع)، تاثیر در فهم بهتر، تاثیر در تشخیص روایات تفسیری از غیر تفسیری و کشف روش ایجاد تحول اجتماعی. آن گاه به نقد این ادله پرداخته است سپس به دیدگاه مخالفان اشاره کرده و ادله این نظریه را که عبارت است از: فقدان مبنای قطعی، پیامدهای ناگوار، مخالفت با باوره پیامبر (ص) و فقدان نتیجه قابل توجه، مورد بررسی و نقد قرار داده است و بر این باور است که برخی از این ادله قابل پاسخ دادن است. در پایان نویسنده با استفاده از چند مقدمه به این نتیجه می رسید که روش تفسیر بر اساس ترتیب نزول چندان سودمند نیست.
    کلیدواژگان: تفسیر، ترتیب نزول، اصلاح اجتماعی، فهم صحیح، روایات تفسیری
  • حسن رهبری صفحه 166
    بازاندیشی در فرازنامه وحی راهکارهای نوینی را می طلبد. راهکاری که اندک زمانی است دانشمندان و پژوهشگران قرآنی بدان دست یازیده اند، تفسیر قرآن به روش ترتیب نزولی می باشد. بنیان چنین کار بزرگ و سترگی، تعاریف، مدل سازی و زیرساخت هایی را نیاز دارد که در این جستار بدان ها پرداخته شده و به پیشینه های تحقیق تا آنجا که در دسترس بوده اشارتی رفته است.
    چشم انداز بحث و نتیجه فرآیند کار در چنین روشی، از جمله دغدغه هایی بود که سخن را به آسیب شناسی طرح کشانیده و در نهایت به نقد تفسیر نزولی انجامیده است و به منظور پرهیز از دوباره کاری و موازی کاری با تفسیر سنتی و شیوه گسسته، «تفسیر موضوعی نزولی» را جایگزین «تفسیر نزولی» پیشنهاد داده و مزایای آن را برشمرده است.
    کلیدواژگان: تفسیر سنتی، تفسیر نزولی، تفسیر موضوعی، تفسیر موضوعی نزولی
  • سید ابراهیم سجادی صفحه 190
    در این مقاله نویسنده نخست نگاهی دارد به زندگی نامه، گرایش قرآنی و علاقمندی دروزه به تفسیر قرآن بر اساس ترتیب نزول. سپس مبانی و مباحث مقدماتی روش تفسیری وی را به مطالعه می گیرد و در آن قداست ترتیب موجود قرآن، ضرورت چینش آن بر اساس ترتیب نزول، جهت تفسیر، نقش روایات اسباب نزول و خود قرآن در رابطه با کشف ترتیب نزول، اهمیت سیاق و کاربردهای آن را از نظر مولف توضیح می دهد. آن گاه میزان پایبندی نویسنده «التفسیر الحدیث» به مبانی اش را به مطالعه می گیرد و در پایان نقاط ضعف رویکرد و روش تفسیری نامبرده را برمی شمارد.
    کلیدواژگان: دروزه، قرآن، مفسران، تفسیر، اسباب نزول، سیاق، مصحف علی (ع)، شیعه، ترتیب نزول
  • محمد بهرامی صفحه 216
    تفسیر «فهم القرآن الحکیم» اثر گرانسنگ محمد عابد جابری است. این تفسیر بر اساس ترتیب سوره های قرآن در سه مجلد به زیور طبع آراسته شده است. در مجلد اول و دوم سوره های مکی و در مجلد سوم سوره های مدنی به تفسیر در آمده است. نویسنده در تفسیر هر سوره یک مقدمه، یک تحلیل و یک خاتمه می آورد.
    ترتیب سوره ها در نگاه جابری متفاوت از ترتیب مورد نظر مستشرقان و مصحف مورد اعتماد الازهر است.
    سوره های مکی سوره هایی است که پیش از هجرت فرود آمده و سوره های مدنی سوره هایی است که پس از هجرت نازل شده است.
    صحیفه ها، اسباب نزول، آیات، حجم و اسلوب آیات، رخدادهای عصر نزول، روایات، نوع خطاب و... از عواملی است که نویسنده فهم القرآن برای شناسایی سوره های مکی و مدنی به کار می برد.
    کلیدواژگان: جابری، ترتیب نزول، فهم القرآن، تفسیر فهم القرآنی
  • محمد خامه گر صفحه 236
    روش تفسیر موضوعی یکی از روش های کارآمد و نوین در عرصه قرآن پژوهی است. با کمک تفسیر موضوعی می توان معارف قرآن را به شیوه ای سامانمند و سازگار با نیازها و موضوعات بی شمار هر عصری ارائه نمود و پاسخ ها و راهکارهای عملی از قرآن دریافت نمود. توانمندی های ذاتی تفسیر موضوعی موجب شده تا محققان به رویکردهای جدیدی از تفسیر موضوعی بیندیشند. در این نوشتار افزون بر رویکرد رایج تفسیر موضوعی، به رویکردهای دیگر تفسیر موضوعی مانند تفسیر موضوعی به حسب نزول، تفسیر موضوعی به ترتیب مصحف، تفسیر موضوعی بر مبنای ساختار سوره، تفسیر موضوعی به سبک مصحفی ساختاری و تفسیر موضوعی به سبک نزولی ساختاری نیز پرداخته شده است و مبانی، قواعد و اصول هر یک با ارائه یک نمونه گزارش شده است.
    با توجه به اینکه سبک های مختلف تفسیر موضوعی هر یک از زوایه ای به مطالعه دیدگاه قرآن درباره یک موضوع می پردازند، اما هیچ یک نگاهی جامع و کامل از مدل قرآن در تحلیل و بررسی موضوع ارائه نمی دهد. در انتهای نوشتار پیشنهاد شده برای دستیابی به روشی جامع، با استفاده از قابلیت ها و توانمندی های سبک های مختلف، شبکه معنایی موضوعات قرآنی ترسیم گردد.
    کلیدواژگان: تفسیر موضوعی، سبک نزولی، سبک ساختاری، ساختار سوره، ترتیب نزول، ترتیب مصحف
  • علوم قرآن و تفسیر
  • جواد آسه صفحه 298
    در این مقاله چگونگی مواجهه مفسران با اختلافات نحوی دو مکتب بصره و کوفه را کاویده ایم. آنان در برابر برخی از قواعد اختلافی، مواجهه منفعلانه از خود نشان داده اند. بدین معنا که بدون توجه به معنای آیه، به دیدگاه نحوی یکی از دو مکتب بصره و کوفه گرایش پیدا کرده اند و در قبال برخی دیگر از آنها، مواجهه فعالانه داشته اند. تنها مفسری که در تمامی قواعد مواجهه فعالانه از خود بروز داده، علامه طباطبایی است.
    کلیدواژگان: مفسران، اختلافات نحوی، مکتب نحوی، بصره و کوفه، مواجهه فعالانه، مواجهه منفعلانه
  • سیدمصطفی احمدزاده صفحه 314
    امروزه به دلیل کاهش منابع و افزایش جمعیت و نیازها، بهره وری به عنوان یک اهرم موثر در مدیریت و رهبری جامعه، توجه دانشمندان علوم گوناگون را به خود جلب کرده است. در این میان، دین اسلام به عنوان آخرین دین الهی که داعیه ارائه برنامه کامل و جامع مورد نیاز انسان معاصر را دارد نیز درباره بهره وری درست انجام دادن کار درست، یعنی تلفیقی از کارآیی (نسبت ستاده به داده) و اثربخشی (مقایسه نتیجه با اهداف)- با دیدگاه فرهنگی، بر پایه نظام جامع بهره وری با تاکید بر نقش محوری انسان، هم در سطح فردی و هم در سطح اجتماعی، نکات بدیع و منحصر به فردی را از طریق آیات قرآن کریم و سیره ائمه معصومین (ع) فراروی مسلمانان نهاده است تا در گام نخست درباره آن بیندیشند و در گام بعدی، آموزه های بهره وری را به کار گیرند. منشور بهره وری قرآن کریم در سوره عصر گزارش شده است. استفاده بهینه از عمر به عنوان تنها سرمایه زندگی؛ ایمان، به عنوان قوه محرکه و معدن انگیزه سازی انسان که به همراه معرفت، عبادت و یقین موجب افزایش نامحدود بهره وری در افکار، کردار و گفتار انسان می شود؛ و نتیجه بهره وری ایمان، که در عمل صالح و مخلصانه رخ می نماید که هم در ارتقای بهره وری فردی موثر است و هم در افزایش بهره وری اجتماعی و نهایتا سفارش به حق و صبر، که دو لازمه بهره وری فردی و اجتماعی اند، از مهم ترین ویژگی های مومنان بهره ور در قرآن کریم است که در این سوره کوتاه گزارش شده است.
    کلیدواژگان: سوره عصر، بهره وری، منشور، مدیریت، مدیریت اسلامی
  • محمد بهرامی صفحه 344
    یکی از مباحث مهم انواع رویکردهای هرمنوتیک بحث دور هرمنوتیکی است. این دور در رویکردهای متفاوت هرمنوتیک شکل های گوناگونی یافته است.
    فریدریش آست دور را میان جزء متن و کل متن برقرار می دید. فهم متن منوط به فهم جزء است و فهم جزء منوط به فهم کل.
    در هرمنوتیک دستوری و فنی شلایر ماخر نیز وجود دور کاملا مشهود است. در هرمنوتیک دستوری میان فهم واژگان از یک سو و فهم متن و جمله از سویی دیگر دور رخ می نماید و در هرمنوتیک فنی دور میان فهم پدیدآور متن از یک سو و فرهنگ عصر وی از سویی دیگر است. دیلتای نیز در هرمنوتیک خویش از دور میان کل و جزء سخن می گوید. به باور دیلتای فهم، بیان کلی زندگی است که کل زندگی از اجزاء و اجزاء از کل زندگی به دست می آید.
    هایدگر دور را میان وجود انسانی دازاین و جهان می داند و در متون نوشتاری از دور میان فهم و پیش فهم سخن می گوید.
    گادامر نیز فهم متن را برآمده از دور میان پیش فهم و فهم می داند.
    دور یاد شده در تفاسیر قرآن نیز وجود دارد. رای نمونه دور میان واژه و آیه، دور میان آیه و سوره، دور میان سوره و قرآن، دور میان فهم قرآن و شناخت پدیدآور متن، دور میان فهم آیه و درستی متن و....
    کلیدواژگان: هرمنوتیک، دور هرمنوتیکی، شلایر ماخر، دیلتای، فریدریش آست، هایدگر، گادامر
  • ترجمه
  • محمد عبدالولی، ابوالفضل حری صفحه 364
    بررسی ترجمه های انگلیسی قرآن در حال حاضر نشان می دهد عمده هدف مترجم قرآن انتقال پیام برساختی قرآن بدون توجه به ویژگی های سبکی و الگوی گفتمانی قرآن است. قرآن در مقایسه با متون متعارف نثر، برساختی هنرمندانه و فصاحتی بلیغ دارد. ظرافت واژگانی و اسلوب قرآنی در بسیاری از ترجمه های انگلیسی قرآن خوب از کار در نیامده است. از این رو، این جستار بر آن است تا چالش های فراروی مترجمان قرآن را در سطوح واژگانی، ساختاری/ سبکی و بلاغی برآفتاب کند. نیز این مقاله سعی می کند با نگاهی به بازآفرینی ترجمه ای مناسب در شکل و محتوا، حوزه ترجمه قرآن را دوچندان پویا جلوه دهد.
    کلیدواژگان: ترجمه، ترجمه قرآن، ترجمه انگلیسی قرآن، چالش های ترجمه
  • خلاصه المقالات
    ابوالعلی نجفی صفحه 381
  • چکیده لاتین
    احمد رضوانی صفحه 389
|
  • Abd Al Karim Behjatpur Page 26
    In this article, after mentioning the interpretation styles, the writer proceeds to introduce the method of interpretation by the order of Revelation. In this line, first, he talks about its permissibility and validity and gives various reasons to prove its legitimacy; then, he points out the benefits and positive outcomes of this method in different areas, and mentions the following as the significant outcomes of the order of Revelation
    Method
    1. Discovering methods of religious development, 2. Discovering the acculturation process of religious concepts, 3. Discovering the outline of the religious development of the audience, 4. Understanding the relation of the challenges to the religious messages, 5. Familiarization with the process of the Prophet’s confirmation of heart, 6. Reinforcing the educational and didactic look at interpretation, and 7. Applications of the order of Revelation method in interpretation and better understanding of the Qur’ān.
  • Sayyid Ḥusayn Hashimi Page 72
    This article delves into the fundamentals of the method of interpretation based on the Revelation order. First, a brief reference is made concerning the methods of writing interpretations and the history of the interpretation based on the Revelation order. And then, the following issues are dealt with as the main body of the
    Discussion
    enumeration of the approaches for the interpretation based on the Revelation order; explanation of the arguments proving the present copy of the Qur’ān (Muṣḥaf) to be subject to individual reasoning (ijtahādī); pointing out the documents and evidences which regard the present order [of the Qur’ān's verses] as impermissible and disapproved by God and the Messenger as the fundamentals of the first approach; and exposition of the positive resultants of interpretation according to the chronological engineering of the Revelation, including the significant role of paying attention to the temporal and spatial circumstances of the Revelation of the verses and chapters of the Quran, which is ranked as the fundamentals of the second approach to this method of interpretation. Some critical reviews of these fundamentals are also carried out during the above discussions.
  • MuḤammad KaẒim Shaker Page 90
    This article reports and addresses the viewpoints concerning the method of interpretation based on the Revelation order. In this line, the writer has first pointed out the entire ideas brought up in this respect and divided them into three categories: 1. Ideas maintaining the necessity of the method of interpretation based on the Revelation order for easy and fluent understanding of the Qur’ān, 2. Ideas believing in the necessity of the above-mentioned method for creating development in society, 3. Ideas that maintain the chronological order of [the Revelation of] the Qur’ān and regard the reference to the circumstances and occasions of Revelation as the only way to understand it. He then goes on to study each one of the above approaches and criticizes the second and third ones in terms of fundamentals and proofs, denying the necessity of including the two approaches in the method of the Revelation order.
  • Sayyid MuḤammad AlĪ Ayazi Page 124
    One of the important and at the same time controversial issues in the field of the Qur’ānic sciences is the way this Revealed Book is compiled and authored and then interpreted. A group of scholars and researchers of the Qur’ānic sciences believe that the compilation, authorship, and arrangement of the Quran has been executed during the lifetime of the Prophet (S.A.W.), and another have attributed it to a period after his lifetime, namely, during the caliph's rule, assuming that the present compilation of the Quran is not tawqīfī (subject to scriptural ruling) and carried out after the Prophet, thus what is considered as the basis for comprehension and interpretation of the Quran is the order in which it has been revealed. But the question that arises here is: for what reason is this order, which has been common among the interpreters and a basis for interpretation since the early Islam, is to be put aside and the method of Revelation order be practiced? More importantly, how can it be proved that the traditions related about some sūras are sound and reliable, although very contradictory and different traditions have been related in this regard and the sources are various accordingly? Besides, to what extent is there really a difference between the interpretation based on the order of [the extant compilation] the Quran and the order of the Revelation in terms of meaning and understanding of the āya, so that it can be attributed to the difference in the method of interpretation of āyas and preference of Revelation order? This writing is intended to prove that all the above questions give negative answers to the Revelation [based] interpretation and that there has been some exaggerations in claiming that if interpretation is carried out according to Revelation, it would yield many benefits, and that even if it has some benefit, it is obtainable through the current interpretations and according to the order of the [present compilation of the] Quran (Muṣḥaf).
  • Sayyid Musa Ṣadr Page 150
    In this article, the writer examines the theories of the proponents and opponents of the method of "interpretation based on Revelation order." In this line, first he points out the proofs of the proponent's theory, including: the sīra of the prophet (A.S.) and Imam ‘Alī (A.S.), the impact of better understanding, the impact of distinguishing interpretation from non-interpretation traditions, and discovering the procedure of creating social development. Then he goes on to criticize these proofs and after that he points out the opponent's theory and examines the proofs of this theory, which include: lack of definite basis, adverse outcomes, opposition to the Prophet (S.A.W.)'s belief, and lack of considerable result, believing some of these proofs can be answered. In the end, using several premises, the writer comes to the conclusion that the method of interpretation based on Revelation order is not of much benefit.
  • Ḥasan Rahbari Page 166
    Rethinking about the Qur’ān demands new approaches. The approach that the Qur’ānic scholars and researchers have come up with is the interpretation of the Qur’ān by the order of Revelation method. The foundation of such great task requires definitions, modeling, and infrastructures dealt with in this essay; and its research background has been pointed out so far as accessible. The perspective of the discussion and the outcome of the work process in such a method included the concerns leading to the pathology of the project and eventually to the criticism of the interpretation based on Revelation order. In order to avoid duplication and working parallel to the traditional interpretation and the “diversity of order” method, the writer has suggested the "thematic interpretation based on Revelation order" as a substitution to "interpretation based on Revelation order" and enumerated its advantages.
  • Sayyid Ibrahim Sajjadi Page 190
    In this article, first, the writer takes a look at Darvaza's biography, Qur’ānic tendency, and interest in the interpretation of the Qur’ān based on the Revelation order. Then, he goes on to study the fundamentals and preliminary discourses of his exegetical method, in which he explains the sacredness of the present order of the Qur’ān, the necessity of its arrangement according to the Revelation order for interpretation, the role of traditions concerning occasions of Revelation and the Qur’ān itself in relation to detecting the Revelation order, the importance of context and its applications from the viewpoint of the author. He also studies the loyalty of the author of Al-Tafsīr al-Ḥadīth to his fundamentals. In conclusion, he recounts the weak points of Darvaza's approach and exegetical method.
  • MuḤammad Bahrami Page 216
    Fahm al-Qur’ān al-Karīm is a dignified interpretation by Muḥammad ‘Ābid Jābirī. This book of tafsīr is published in three volumes in the order of the chapters (sūra) of the Qur’ān. The first and the second volumes contain interpretations of the Meccan chapters and the third volume includes the Medinan. In the interpretation of each chapter, the writer has presented an introduction, an analysis, and a conclusion. In Jābirī's view, the order of the chapters is different from the order suggested by the orientalists and the Al-Azhar's trusted copy of the Qur’ān. The Meccan chapters are the ones revealed before Ḥijra (Prophet's emigration from Mecca to Medina) and the Medinan are the chapters revealed after Ḥijra. Scrolls, occasion of Revelation, verses, the volume, and styles of the verses, events of the Revelation era, traditions, the type of address, etc. are among the elements that the author of Fahm al-Qur’ān al-Karīm has used for identifying the Meccan and Medinan chapters.
  • MuḤammad Khamagar Page 236
    Method of thematic interpretation is one of the modern and efficient methods in Qur’ānic Studies. With the help of thematic interpretation, the Qur’ānic knowledge (ma‘ārif) can be presented in a systematic way and compatible with numerous requirements and issues of any era and thereby practical answers and approaches can be received from the Qur’ān. Intrinsic capabilities of the thematic interpretation have prompted the researchers to think of new approaches to the thematic interpretation. In this article, besides the current thematic interpretation approach, other approaches of thematic interpretation, such as thematic interpretation in terms of Revelation, thematic interpretation according to the order of the Muṣḥaf, thematic interpretation based on the structure of the sūra, thematic interpretation by the scriptural (muṣḥafī)-structural style, and thematic interpretation by the revelatory (nuzūlī)-structural style, are also dealt with and the fundamentals, rules, and principles of each one is reported along with an example. Given that different styles of thematic interpretation each examines the Qur’ān's viewpoint concerning a single theme, none of them presents a thorough and comprehensive view of the Qur’ān's model in analyzing and examining that theme. In conclusion, it is suggested to outline the semantic network of the Qur’ānic themes in order to achieve a comprehensive method, using the capabilities of different styles.
  • Jawad Asa Page 298
    In this article, we have delved into the quality of the interpreter's encounter with the syntactic differences of the two schools of Baṣra and Kūfa. They have passively encountered with some of the controversial rules. That is to say, they have inclined towards the syntactic viewpoint of one of the two schools of Baṣra and Kūfa irrespective of the meaning of the āya, and have encountered actively with some others. The only interpreter that has encountered actively with all the rules is ‘Allāma Ṭabāṭabā’ī.
  • Sayyid MuṢṬafa AḤmadzada Page 314
    Due to the decline in resources and the increase of population and needs, productivity as an effective pivot in management and leadership of society has attracted the attention of the scientists in various fields. In this respect, Islam as the last of the revealed religions, which claims to have presented a perfect and inclusive planning for productivity – proper way of doing a sound job, i.e., a combination of efficiency (the output proportionate to the input) and efficacy (comparison of outcome with the purposes) – as required by the contemporary man, has from a cultural point of view and on the basis of a comprehensive system of productivity with an emphasis on human pivotal role on both individual and social levels, provided the Muslims with novel and exclusive tips through the verses of the Quran and the life story of the Infallible Imams (A.S.) so as they may in the first step deliberate on those tips and in the second, put the productivity doctrines into action. The productivity chapter of the Quran is reported in Ṣūrat al-‘Aṣr. Optimal use of one's lifespan as the sole investment of life; faith as a momentum and a source of motivation, which along with knowledge, devotion, and certainty causes unlimited increase of productivity in one' thoughts, conduct, and speech; the outcome of faith productivity manifesting in pious and sincere deeds, which is effective in the uplift of both individual and social productivity; and finally enjoining the truth and forbearance, which are two ingredients of individual and social productivity, are among the most important characteristics of the productive believers in the Holy Quran reported in this short Ṣūrat al-‘Aṣr.
  • MuḤammad Bahrami Page 344
    One of the important discourses of hermeneutic approaches is the hermeneutic circle. This circle has taken various forms in different approaches of hermeneutics. Friedrich Ast viewed the circle as functioning between the part of the text and its whole. Understanding the text is subject to understanding the part and understanding the part is subject to understanding the whole. Circle is quite obviously existent in Schleiermacher’s normative and technical hermeneutics, as well. In normative hermeneutics, there appear to be a circle between understanding the vocabulary on the one hand, and understanding the text and the sentence, on the other. In technical hermeneutics, the circle exists between understanding the creators of the text on the one hand, and the culture of their era, on the other. Dilthey also talks in his hermeneutics about the circle between the part and the whole. To his opinion, understanding is the expression of the whole life, as the whole life is obtained from the parts and the parts from the whole life. Heidegger views the circle to be between human being and the universe and in his writings he talks about the circle between understanding and pre-understanding. Similarly, Gadamer regards understanding of the text as a result of the circle between pre-understanding and understanding. The above-mentioned circle exists in interpretations of the Quran, too. For instance, the circle between word and āya, between āya and sūra, between sūra and the Quran, between understanding of the Quran and cognition of the Creator of the text, between understanding of the text and correctness of the text, etc.
  • MuḤammad Abd Al Wali, AbulfaḌl Ḥurri Page 364
    Examination of the English translations of the Quran indicates that the main goal of the Qur’ān’s translator is to impart the message of the Qur’ān, irrespective of its style features and discourse patterns. In comparison to the conventional prose texts, the Qur’ān has an artistic structure and elegant eloquence. Many of the English translations of the Qur’ān have not properly worked out the delicate nuances and the Qur’ānic style. Thus, the present research intends to unveil the challenges faced by the translators of the Qur’ān in lexical, structural/style, and rhetorical terms. Also, this article tries, with a look at the reproduction of an appropriate translation in form and content, to mirror the field of Quran translation as doubly dynamic.